Test okužbe v urinu

17,90 

 • Hiter sterilni test za odkrivanje posrednih znakov okužbe v urinu
 • Hiter in zanesljiv – rezultati so vidni že po 2 minutah
 • Odkriva beljakovine, nitrite in levkocite
PAKET VSEBUJE
 • 2x trakova z lakmusovim papirjem, brošuro z navodili, brošuro z barvno lestvico

Ni na zalogi

Šifra: 796 Kategorija:

POZOR: Izdelek ima krajši rok uporabe: oktober 2021.

Splošne informacije

Urin, oziroma seč, je tekočina, ki se izloča preko ledvic in čeprav mu nemalokrat namenjamo premalo pozornosti, je pravzaprav za nas precej velikega pomena, saj uravnava sestavo in količino tekočin v telesu ter omogoča izločanje škodljivih snovi iz telesa. Običajno je rumene barve, iz telesa pa ga odvajamo preko sečnice, kar imenujemo uriniranje ali mokrenje. Ker je ženska sečnica precej blizu zadnjične odprtine, saj ju ločuje le kratek presredek, vanjo pogosto vnesemo bakterije, kar se nato zrcali na okužbah sečil. Sicer za okužbo sečil mnogokrat zbolijo tudi starejši moški pri katerih je zaradi povečane prostate oviran pretok urina, vendar pa tovrstno stanje prizadene večinoma ženske.
Okužba sečil je vnetje sečnega kanala, ki ga povzročajo predvsem črevesne bakterije, med katerimi prevladuje E. coli, okužbo pa lahko še pospeši neredno praznjenje mehurja, zaradi česar sečni kanal ni vedno sterilen. Pri zdravih ljudeh je urin sterilen (ne vsebuje nobenih mikroorganizmov), medtem ko pri bolnih vsebuje veliko mikroorganizmov in tako ljudem povzroča bolečine.
Okužba se običajno začne v sečnici in se razširi navzgor vse do ledvic, vendar pa se simptomi pri ljudeh močno razlikujejo glede na kraj okužbe (spodnji del sečnega kanala ali celoten sečni kanal). V primeru okužbe spodnjega dela sečnega kanala se pojavi pekoč občutek med uriniranjem ali pa tudi močna potreba po uriniranju. Urin je lahko moten ali nenavadnega vonja in v primeru, da je okužen tudi mehur, govorimo o cistitisu (blago, vendar neprijetno vnetje mehurja). Če gre za okužbo zgornjega dela sečnega kanala, so simptomi podobni, vendar se lahko pojavijo še bolečine v spodnjem delu hrbta, vročina in drget, v izjemnih primerih pa je potrebna hospitalizacija. Za ugotavljanje prisotnosti škodljivih mikroorganizmov v krvi je najbolje uporabiti test s katerim se lahko hitro prepričate, če ste okuženi in tako težavo še preden se razvije v kaj resnejšega pravočasno rešite.

Zakaj je ta test pomemben?

Ta test odkriva posredne znake okužbe kot so beljakovine, nitriti in levkociti, ki sicer niso prisotni v urinu in jih je zato potrebno uničiti s pomočjo antibiotikov. Zdravljenje je odvisno od natančnosti določanja dejavnikov in okoliščin bolezni, vendar pa vam bo zdravnik v vsakem primeru znal ustrezno svetovati glede omenjene težave.

Ali ste vedeli?

 • Okužbe sečnega kanala so 50-krat bolj pogoste pri ženskah
 • Približno 11% žensk letno dobi okužbo sečil (bolezni variirajo od cistitisa (blago, vendar moteče vnetje, omejeno na mehur) do resnih okužb ledvic)
 • 70% vseh okužb sečnega kanala običajno povzroči bakterija E coli v bolnikovem debelem črevesu.

Kakšni so simptomi okužbe sečnega kanala?

Cistitis povzroča pogosto potrebo po uriniranju. Pri tem gre za izločanje majhne količine urina, med uriniranjem pa je prisotna pekoča bolečina. Včasih pride tudi do nenadzorovanega uhajanja urina v obliki majhnega curka, če oseba preveč kihne ali se premočno smeji (stresna inkontinenca). Včasih se v urinu pojavi tudi malo krvi, bolniki pa morajo ponoči pogosto na malo potrebo. Pojavljajo pa se tudi drugi simptomi, npr. vročina, drget, bolečine v dimljah in splošen občutek slabosti. V tem primeru lahko sklepamo, da se je okužba razširila v ledvice (Pielonefritis).

Kaj povzroča okužbo sečnega kanala?

Okužbe v urinu povzročajo različni mikroorganizmi. Med najpogostejšimi povzročitelji je bakterija Escherichia coli, ki jo najdemo v debelem črevesu, in ni škodljiva. Okužbo lahko povzročajo tudi ostali mikroorganizmi, npr. tisti, ki se prenašajo med spolnimi odnosi, med katerimi so najpogostejši Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Haemophilus vaginalis ali Candida albicans.

Kako zdravimo okužbo sečnega kanala?

Blagi cistitis običajno izgine sam od sebe po dveh do štirih dneh. Pri tem se lahko uživa sredstva za lajšanje bolečin brez recepta (npr. paracetamol), ki lajšajo simptome, vendar pa je pred uživanjem teh sredstev potrebno vsekakor prebrati navodila za uporabo. Pri resnejših oblikah je potrebno zdravljenje z antimikrobiotičnimi zdravili. Večje uživanje tekočine in ostali načini zdravljenja do sedaj še niso bili priznani kot uspešni.

Kako lahko preprečim morebitno ponovno okužbo?

 • S pitjem veliko tekočine, ki pomaga »čistiti« sečila (vsaj dva litra vode dnevno naj bi pripomogla k boljšemu zdravju)
 • Namerno praznjenje mehurja po uriniranju (‘dvojno uriniranje’)
 • Uriniranje po spolnem odnosu
 • Izogibajte se spodnjemu perilu iz najlona in vaginalnim dezodorantom
Selfcheck.si
Right Menu Icon