Test zdravja prostate

18,90 

  • Enostaven krvni test, ki zazna povišane vrednosti prostatičnega specifičnega antigena (PSA) v krvi pri moških
  • Hiter in zanesljiv rezultat je viden že po 10 minutah
PAKET VSEBUJE
  • testno kartušo, sušilec vlage, kapalko, puferno raztopino, lanceto ter brošuro z navodili
Šifra: 798 Kategorija:

Splošne informacije

Prostata je pomemben del moških spolnih organov, videti pa je kot nekakšen kostanj, ki je na otip kot izjemno gladka mišica. Nahaja se pod sečnim mehurjem in objema začetni del sečnice. Če je zdrava, meri okoli 25 cm in tvori različne izločke, vključujoč semensko tekočino in tiste, ki spodnja sečila varujejo pred vnetji. Prostata ima pomembno vlogo tudi med orgazmom, saj s krčenjem lastnih mišičnih vlaken s pomočjo semenskih mešičkov poskrbi za izločanje semenske tekočine skozi sečnico, kar je vidno v obliki izliva.
Prostata do 40. leta starosti moškim običajno ne povzroča težav, po tej starosti pa se rado zgodi, da se pri njih začnejo pojavljati urinalne težave, ki so pogosto povezane z rastjo prostate. Povečana prostata, ki je posledica staranja, se imenuje tudi benigna hiperplazija prostate (BHP), ki se včasih razvije celo v raka prostate. Rak na prostati se pojavi, ko se začnejo celice prostate nenadzorovano množiti. PSA je beljakovina, ki jo proizvaja prostata in jo v majhnih količinah vnaša v krvni obtok. Ko na prostati pride do težave, npr. v primeru povečane prostate, prostatitisa ali razvoja raka na prostati, se izloča vse več PSA, dokler ne doseže ravni, ko jo lahko enostavno odkrijemo v krvi. To raven lahko pokaže test zdravja prostate s katerim lahko tako še pravočasno ugotovimo, če slednja deluje pravilno in ukrepamo, če ta ne.

Zakaj je ta test pomemben?

Hiter, enostaven test za odkrivanje sprememb na prostati prikazuje povečano vsebnost antigena, ki običajno nakazuje na povečano prostato, v redkih primerih pa tudi na prisotnost raka na prostati. Ravno zaradi slednjega je zgodnje odkrivanje antigena izjemno pomembno, saj se lahko tako pravočasno ukrepa in v primeru, da je to potrebno, posluži primernega zdravljenja.

Ali ste vedeli?

  • Vsako leto pri približno 32.000 moških v VB odkrijejo raka na prostati
  • Na Irskem je rak na prostati najbolj pogosta oblika raka (80% obolelih je v starosti nad 65 let (*vir: Cancer Research)
  • Povprečna starost ob odkritju raka je 75 let
  • Če je odkrit in zdravljen pravočasno, je možnost uspešnega zdravljenja več kot 90%
Selfcheck.si
Right Menu Icon